angrerett

Angrerett: alt du trenger å vite

Det er ikke alltid man er like fornøyd med et kjøp man har gjort. Når du har kjøpt en ting på impuls, eller tingen ikke stod til forventningene du hadde, kan det være fristende å spørre om å få levere den tilbake til butikken. 

De aller fleste har hørt om angrerett, men de færreste er klar over når man kan benytte seg av den. Du har nemlig ikke angrerett når du kjøper en vare i en fysisk butikk, og heller ikke når du kjøper en ting fra en privatperson. I denne artikkelen kan du lese mer om angreretten, og hvilke alternativer du har dersom angreretten ikke kan brukes. 

Hva er angrerett? 

Det er mange som forveksler angrerett med heving av kjøp eller bytterett, noe man burde prøve å unngå. 

Angrerett er en rett du har til å gå fra avtalen om eksempelvis et kjøp innen en angitt frist. Når du bruker angreretten vil du få pengene dine tilbake mot at du leverer tilbake tingen du har kjøpt. Du trenger ikke å oppgi noen grunn til at du vil bruke angreretten. 

Hvis du vil heve et kjøp er du avhengig av at tingen du har kjøpt ikke er som den skal. Det kan for eksempel være at selgeren ikke klarer å levere tingen til avtalt tid, eller at tingen er ødelagt. Heving av kjøp vil altså kreve en begrunnelse som rettferdiggjør bruddet på avtalen, noe bruk av angreretten ikke gjør. 

Bytterett er noe butikkene kan velge å gi deg. I så fall vil du kunne bytte varen du har kjøpt innen en viss tid, og ofte vil du kunne velge en annen vare, eller få et gavekort/tilgodelapp. Noen butikker har en egen form for returrett, og dette kan du lese mer om lenger ned i artikkelen. 

Når har du angrerett? 

Det er angrerettloven som bestemmer når du har angrerett, og når angreretten ikke gjelder. 

Loven gjelder i situasjoner der du som forbruker kjøper varer eller tjenester av en næringsdrivende (eksempelvis nettbutikk), og avtalen inngås gjennom det som kalles fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler

Typiske eksempler på situasjoner der du har angrerett er kjøp på internett via nettbutikker, dørsalg, salg via stand på messer eller på gaten, og telefonsalg. 

Du må være forbruker, og selger må være næringsdrivende

For at du skal ha angrerett, må du være en forbruker som handler av en næringsdrivende. En forbruker er en person som kjøper en vare til privat bruk, så de aller fleste privatpersoner som handler i en nettbutikk eller lignende vil være forbruker. Dersom du er selvstendig næringsdrivende og kjøper materialer til virksomheten din, vil du ikke være forbruker. I så fall vil ikke angrerettloven gjelde for kjøpet ditt. 

Selgeren av tingen du kjøper må være en næringsdrivende som opptrer i næringsvirksomhet. Alle kjøp som gjøres i nettbutikker eller av forhandlere vil som regel være næringsvirksomhet, men kjøp av brukte ting av andre privatpersoner på Finn.no eller lignende plattformer vil ikke være omfattet av loven. 

Fjernsalg og salg utenom faste forretningslokaler

I tillegg til at du må være forbruker og selgeren må være en næringsdrivende, er det også krav til hvordan kjøpet gjennomføres. 

Fjernsalg

Et fjernsalg er et salg der avtalen om kjøpet blir inngått uten at du og selgeren møtes fysisk, og hele avtalen gjennomføres gjennom fjernkommunikasjonsmidler. Dette kan for eksempel være at du legger inn en bestilling i en nettbutikk, eller at selgeren tar kontakt med deg over telefonen for salg av mobilabonnement, strøm, eller lignende. 

Salg utenom faste forretningslokaler

Et salg som foregår utenom selgerens faste forretningslokaler vil for eksempel være avtaler som inngås på stand, dørsalg, eller på messer. 

Minstesum

Angreretten gjelder ikke for kjøp som har en samlet verdi på under 300 kroner. Dette er medregnet frakt- og andre tilleggskostnader som du må betale for. 

Hvor lenge varer angreretten?

Hvis du har funnet ut at kjøpet ditt er omfattet av angrerettloven, vil det neste være å finne ut hvor lang tid du har på deg til å angre. 

Angrefristen i angrerettloven er 14 dager fra den dagen som avtalen ble inngått, eller fra dagen du får varen fysisk. I noen situasjoner kan angrefristen utvides til 12 måneder dersom selgeren ikke har gitt deg de opplysningene som loven krever. De fleste seriøse aktørene vil overholde sine forpliktelser sånn at angrefristen på 14 dager er den du må forholde deg til. 

Hvordan bruker du angreretten? 

For at du skal kunne bruke angreretten må du gi beskjed om dette innen angrefristen (som regel innen 14 dager). Du kan melde ifra om at du vil bruke angreretten gjennom skjemaet du har fått tilsendt fra butikken, eller ved å gi klar beskjed om dette på en annen måte. Siden det er du som må bevise at du har gitt beskjed innen fristen, anbefaler vi at du gir selgeren beskjed skriftlig. Dette kan du for eksempel gjøre via e-post. 

Returen og returfrakt

Det er du som er ansvarlig for at tingen du har kjøpt kommer trygt tilbake til selgeren. Det er lurt å pakke varen godt inn, og ta vare på kvittering/annen dokumentasjon for at frakt har blitt kjøpt. Det kan også være lurt å bruke frakt med sporing for sikkerhets skyld. 

Hvis selgeren har gitt beskjed om det på forhånd, er det du som må betale returfrakten for tingen. Om det derimot ikke har blitt avtalt noe på forhånd, er det selgeren som dekker frakten. De større selskapene legger ofte med en forhåndsbetalt returseddel i pakken som du kan klistre over lappen som allerede er på emballasjen. Hvis du har spørsmål til returen, er det lurt å ta kontakt med selgeren. 

Kan du prøve tingen du har kjøpt? 

Det er mange som lurer på om de kan prøve tingen de har kjøpt, eller om den må returneres i uåpnet emballasje for at angreretten fortsatt skal gjelde. 

Du har lov til å åpne opp innpakningen og undersøke tingen du har kjøpt. Hvis undersøkelsen din blir veldig omfattende, eller tingen du har kjøpt blir ødelagt mens du prøver den, kan det hende at du ikke får tilbake hele beløpet du betalte. 

Unntak fra angreretten

Det er ikke alle kjøp som omfattes av angreretten, og her kan du se hvilke situasjoner som ikke gir deg angrerett. 

  • Kjøp av bolig eller bygging av bolig
  • Transporttjenester som tog, fly eller buss
  • Pakkereiser 
  • Spesiallagde varer som er tilpasset dine ønsker
  • Ferskvare som blomster, planter eller mat
  • Ting som ikke kan returneres på grunn av varetypen. Dette kan for eksempel være jord du har spredt i hagen, eller noe som blandes sammen med noe annet (eks. saft eller sement). Dette gjelder også for intimvarer, medier med forsegling, eller nedlastbare filer. 
  • Overnatting på hotell, forestillinger eller konserter

Selv om disse kjøpene ikke omfattes av angrerettloven har mange selgere egne løsninger for retur, bytte eller lignende. 

Alternativer når angreretten ikke gjelder

Når du kjøper en ting i en fysisk butikk, har du ikke angrerett. I disse situasjonene er du avhengig av at butikken har egne bytte- eller returordninger som gir deg muligheten til å levere tingen tilbake. 

Bytterett

En bytterett vil som regel innebære at du kan bytte tingen du har kjøpt i en annen vare. Dette er noe butikken selv velger å gi deg, og butikken kan derfor sette vilkår for byttingen. De fleste butikker vil kreve at tingen du har kjøpt er ubrukt, og at den er i salgbar stand. Kvittering eller annet betalingsbevis vil også være nødvendig, og du vil som regel ikke få bytte ting som har blitt kjøpt på salg. 

Når du bruker bytteretten vil du som regel ikke få pengene dine tilbake kontant. Butikken vil ofte tilby at du kan finne en annen vare, eller at du får en tilgodelapp/et gavekort som kan brukes på et senere tidspunkt. 

Åpent kjøp, fornøydhetsgarantier og returrett

Veldig mange butikker vil at kundene sine skal være fornøyde, og tilbyr derfor ulike ordninger for at du kan få pengene dine tilbake innen en angitt tidsfrist. Hvordan disse ordningene er formulert varierer, men som regel er resultatet det samme. 

Hvilken tilstand varen må være i når den returneres varierer. Noen butikker krever at forseglinger, lapper, og annen emballasje er ubrutt, mens andre lar deg prøve varen i en angitt periode. Det er lurt å sette seg godt inn i butikkens returregler sånn at du er sikker på at du kan få pengene dine tilbake. 

Klage

Hvis tingen ikke er som den skal, har du alltid mulighet til å klage. Dette kan for eksempel være at tingen er ødelagt, eller at det mangler deler i pakken. 

Klagemuligheten gjelder uavhengig av om du har kjøpt tingen på nett, eller i fysisk butikk. 

Farhad Khan

Daglig leder, Synega Advokat

"(Påkrevd)" indicates required fields

Navn(Påkrevd)
(Påkrevd)